Auteur Topic: Protest tegen de Toets gesproken Nederlands  (gelezen 3735 keer)

Ad Appel

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 33
  • Bekijk profiel
  • Ad Appel Taaltrainingen
Protest tegen de Toets gesproken Nederlands
« Gepost op: oktober 01, 2012, 15:30:23 »
Langzaam maar zeker beginnen deskundigen aan de bel te trekken wegens het ondoorzichtige karakter van de Toets gesproken Nederlands (TGN).

http://www.trouw.nl/tr/nl/4556/Onderwijs/article/detail/3324770/2012/10/01/Inburgeraar-die-zakt-hoort-niet-wat-er-fout-ging.dhtml
De TGN is na 1-1-2013 de enige manier waarop inburgeraars qua spreekvaardigheid/gespreksvaardigheid worden getoetst.

Er is bijna geen enkele deskundige of docent inburgering/NT2 die deze TGN (en de nog belangrijker rol die deze toets inneemt vanaf 1-1-2013) een goed idee vindt.

Zie bijvoorbeeld hier:
http://www.linkedin.com/groups/In-het-nieuwe-inburgeringsexamen-vanaf-4482146.S.126544283?qid=717c93aa-eef7-4912-9650-63132b186a69&trk=group_most_recent_rich-mc-rr-ttl&goback=%2Egmr_4482146

De TGN maakt helaas dagelijks nieuwe slachtoffers.
Ad Appel Taaltrainingen

Ad Appel

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 33
  • Bekijk profiel
  • Ad Appel Taaltrainingen
Re: Protest tegen de Toets gesproken Nederlands
« Reactie #1 Gepost op: januari 13, 2013, 12:49:17 »
Gisteren was er een tv-programma naar aanleiding van de TGN. Op de link hieronder kun je niet allen terugkijken, maar ook een artikel lezen over de kwalijke gevolgen van de TGN.

http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagin...xamen/speel/1/ (een goed geschreven artikel)

Hoe meer aandacht en ophef over de TGN, hoe eerder hij zal verdwijnen. Het is volgens mij een bijzonder naar middel om de toegang tot Nederland te reguleren.
De TGN is ondeugdelijk en wordt in stand gehouden door CINOP en enkele mensen op het ministerie - zij hebben heel banale financiƫle belangen.
Binnenkort zullen vast en zeker ook andere tv-programma's komen over de tgn. Goed zo.
Daar is CINOP helemaal niet van gediend, zij mijden elk media-contact, praten niet met journalisten. Kritische journalisten worden soms gewoon het CINOP-gebouw niet eens binnengelaten.

Minister Asscher heeft niet in het programma Kassa willen optreden (zaterdagavond). Dat past in het beleid: zo weinig mogelijk aandacht voor de TGN. De VARA moest uitwijken naar de SP.
De minister reageert wel heel snel, kort en kordaat om niet te zeggen arrogant: hij zal niets veranderen. Mensen moeten nu eenmaal spreekvaardig zijn en de TGN zal volgens hem gehandhaafd worden. Zijn geloof in de computer is kennelijk onbegrensd. Jammer, een gemiste kans, politiek gezien! Als hij bij zijn standpunt blijft, zal hij hangen, want de TGN heeft erg weinig verdedigers: docenten NT2/inburgering vinden de TGN ongeschikt als meetinstrument voor spreekvaardigheid, kandidaten die ik spreek (en dat zijn er veel) vinden de toets zonder uitzondering belachelijk en als nu eindelijk ook taalwetenschappers zich er onafhankelijk mee (zouden) gaan bemoeien, dat wil zeggen zonder toezicht van CINOP, dan kan de TGN echt niet meer lang bestaan.

De SP zal in de 2de kamer vragen of mensen die 3x zakken een andere toets mogen doen, heb ik begrepen. Ik denk niet dat dit doorgaat, want dit zou het toegeven inhouden van de onvolkomenheden van de TGN. CINOP (Marli Tijssen) van CINOP heeft me op 10 november 2012 laten weten dat hiervan geen sprake kan zijn. (Hoewel, je weet nooit hoe heet soep gegeten wordt ...)
Aan de andere kant is het toestaan van een 'alternatief voor de TGN' misschien een middel om (tijdelijk) de TGN te handhaven. Bij het afleggen van 40.000-50.000 TGN's per jaar zijn er nu eenmaal veel belangen in het spel.

Ik verwacht dat mensen die vaak zakken ( een groeiende groep...- volgens wiskundige termen zelfs een oneindig groeiende groep zolang het examen zal blijven gehandhaafd) binnenkort een 'feedback'-rapport kunnen aanvragen. Dat rapport krijg je dan van CINOP. Het zal het rookgordijn rond de TGN en de wanhoop voor de zakkers voorlopig vergroten in plaats van verkleinen. Zo lang CINOP alle controle houdt, is er weinig reden om aan te nemen dat kandidaten. (NT2-)logopedisten of docenten NT2 zinnige informatie in handen krijgen.
Ad Appel Taaltrainingen