Auteur Topic: Toets Gesproken Nederlands opnieuw onder vuur op RTLNieuws  (gelezen 3743 keer)

Ad Appel

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 33
    • Ad Appel Taaltrainingen
Toets Gesproken Nederlands opnieuw onder vuur op RTLNieuws
« Gepost op: maart 31, 2013, 18:47:05 »
Op 30 maart 2013 was er weer aandacht voor de tombola die Toets Gesproken Nederlands heet.
Op 30 maart was er aandacht bij RTLNieuws.
Voor wie iets gemist heeft:
http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/03_maart/30/binnenland/inburgeraars_halen_ten_onrechte_hun_taaltoets.xml

Het filmpje op tv was nog niet slecht. Eindelijk een deskundige uit het veld die haar nek uitsteekt, Ineke van der Craats.
Jammer dat de minister zegt dat hij de Toets Gesproken Nederlands (die hij niet bij naam noemt, maar waarschijnlijk wel bedoelt) gaat verbeteren. De TGN moet niet verbeterd worden. En zeker niet 'stap voor stap'. De TGN moet worden afgeschaft. Met één tik van de hamer. Asscher zou zich onsterfelijk kunnen maken, maar hij lijkt dat niet van plan.
Er is geen docent en geen cursist - geslaagd of niet - die deze TGN serieus neemt.

Dit keer was er geen aandacht voor de notoire en hopeloze zakkers, maar voor een waarschijnlijk veel grotere groep mensen die een veel te hoge score krijgt, een score die niet overeenkomst met hun werkelijke spreekvaardigheid of taalvaardigheid.
Natuurlijk hoor je deze mensen doorgaans niet klagen.
Maar het toont wel aan dat de TGN geen juist instrument is. Zeker niet als je alleen de keus hebt tussen TGN en verder niets ...

Ieder gezond mens prefereert een normale spreektoets met echte mensen in plaats van met een spraakcomputer die met inmiddels achterhaalde technologie niet kan horen wat iemand bedoelt. Hoeveel punten moet die computer trouwens geven voor een matig/slecht/goed uitgesproken rollende R?

Eerdere verantwoordelijke minsters (sinds de TGN is ingevoerd vanaf 2006) waren Verdonk, Vogelaar, Van der Laan, Leers. Een minister die het inburgeringsexamen in zijn/haar portefeuille heeft kan op korte termijn ander werk gaan doen. Ellen Vogelaar (die van allen verreweg het best op de hoogte was van het inburgeringsdrama) heb ik eens heel diep horen zuchten en zeggen dat die TGN een ramp is. Het was haar hoofdpijn-dossier. Niet lang daarna ruimde zij het veld.

De TGN maakt elke dag slachtoffers, nog steeds. De stem van de notoire zakkers (zoals een maandje geleden in het programma KASSA) is kennelijk niet indrukwekkend genoeg om de politiek in beweging te krijgen. Onder deze zakkers is veel wanhoop, stress, frustratie en woede - ook die zal eens op onaangename wijze tot uitbarsting komen.

Nu heeft RTLnieuws gekozen voor een tendentieuze aanpak: de insteek die RTLNieuws nu gekozen heeft, leidt tot een reactie van de minister dat de toets 'moet worden aangescherpt' - (het is eigenlijk onduidelijk of de minister überhaupt weet over welke toets het gaat) en tot Kamervragen van bedenkelijke aard.
De Kamervragen komen in ieder geval van CDA, maar als Wilders dit paaseitje heeft ontdekt zal hij ook blij als een klein kind krijsend zijn verhaal gaan halen.
De toets gesproken nederlands deugt niet, want hij meet niet wat hij moet meten (spreekvaardigheid).
De toets gesproken nederlands meet iemands vaardigheid in het papegaaien.
Als je het nog niet deed,  meng je dan in de discussie op linkedin, met collega's, op universiteiten of waar dan ook. Er zijn maar heel weinig supporters van de TGN, maar ze zijn hardnekkig. Helaas.
Ad Appel Taaltrainingen

Ad Appel

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 33
    • Ad Appel Taaltrainingen
Re: Toets Gesproken Nederlands opnieuw onder vuur op RTLNieuws
« Reactie #1 Gepost op: april 07, 2013, 10:58:34 »
De TGN ligt onder vuur. Heel fijn, want de TGN maakt veel slachtoffers, dagelijks in Nederland en in het buitenland.

De TGN meet volgens de bedenkers ervan (CINOP, John de Jong) de Spreekvaardigheid van buitenlanders die Nederlands leren.
De bedenkers staan zo ongeveer alleen in hun hardnekkige verdediging van de TGN en hebben steeds de verantwoordelijke ministers en ambtenaren weten te overtuigen. Maar dat lijkt nu ten einde ...

Eindelijk gaat de kritiek consequenties hebben voor de afname van de TGN binnen Nederland (bij het Inburgeringsexamen).

De TGN wordt afgenomen bij twee verschillende examens.
1 - Bij het MVV-examen, dat wil zeggen bij het Basisexamen Inburgering, zoals dat in het buitenland wordt afgenomen op de Nederlandse ambassades. Bij de afname van de TGN daar moeten kandidaten 26 punten scoren (taalniveau A1)
2 - Bij het Inburgeringsexamen zoals dat in Nederland wordt afgenomen is sprake van dezelfde TGN, maar dan moet men 37 punten scoren (taalniveau A2).

Dankzij veel kritiek van docenten in Nederland is minister Asscher gedwongen geweest om te zeggen dat de 'taaltoets' zal worden aangepast. Dat zal waarschijnlijk inhouden dat de TGN in Nederland vervangen gaat worden door een ander soort toets waarmee de Spreekvaardigheid van mensen wordt gemeten. Mooi dus. Het gaat om een andere 'taaltoets' voor ongeveer 30.000 mensen per jaar.
Voor mensen die de TGN in het buitenland afleggen (dat zijn er een kleine 10.000 per jaar) zal de TGN waarschijnlijk in tact blijven. Voor hen is er niemand die in de bres springt. Het is lastig om het huidige MVV-examen te vervangen door een andere 'taaltoets'.

Het is vreemd, dat dezelfde toets die in Nederland niet langer zal worden afgenomen, omdat hij niet blijkt te deugen, doodleuk op de Nederlandse ambassades gehandhaafd zal blijven.

Het is formeel nog niet bekend, wat minister Asscher gaat beslissen over de toekomst van de TGN. Hij zal vóór de zomer maatregelen bekend maken. We wachten het af.
Ad Appel Taaltrainingen