Auteur Topic: Problemen bij afname Basisexamen Inburgering  (gelezen 2498 keer)

Ad Appel

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 33
  • Bekijk profiel
  • Ad Appel Taaltrainingen
Problemen bij afname Basisexamen Inburgering
« Gepost op: november 07, 2014, 08:36:31 »
De afname van het basisexamen inburgering kampt met probleempjes.

Vanuit de ambassade van Kuala Lumpur is op 7/11/14 een brief verspreid met deze inhoud:  - (geknipt, geplakt door mij).
De brief is verstuurd door het ministerie van Buitenlandse Zaken als reactie op de problemen die DUO/Ministerie SZW ondervindt bij het afnemen van het basisexamen inburgering.

Bericht aan alle Nederlandse ambassades


" Zoals bekend heeft de invoering van het nieuwe inburgeringsexamen enige vertraging opgelopen. De invoering van het nieuwe examen stond gepland op 1 november en is uitgesteld tot in ieder geval 1 december. Wij begrijpen heel goed dat deze vertraging en alles wat daarmee samenhangt op de posten tot frustraties kan leiden. De posten staan immers in direct contact met de burger en vormen daarmee het eerste aanspreekpunt voor vragen en klachten. In onze samenwerking met SZW blijven wij hameren op het belang van goede communicatie vanuit het verantwoordelijke ministerie, ook richting de burger. De posten kunnen burgers rechtstreeks verwijzen naar SZW. (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)".
" Aangezien de deadline voor de invoering van 1 november voor het nieuwe inburgeringsexamen niet is gehaald door SZW, wordt een alternatieve uitrol uitgevoerd. Het alternatief bestaat uit een standalone laptop waarop het inburgeringsexamen off-line kan worden gemaakt. De testresultaten zullen vervolgens worden verstuurd naar DUO waar de beoordeling plaatsvindt. Volgens de planning van SZW krijgen de posten voor 1 december minimaal één laptop per afnameplek en één reserve-laptop per post. Graag verzoeken wij de posten voorbereidingen te treffen voor het plaatsen van een laptop op de afnameplek.
Tot het moment dat daadwerkelijk is vastgesteld dat de laptop op de post naar behoren werkt, kan nog niet worden begonnen met het inplannen van examens."

Mijn commentaar:
1  Tijdelijk is hoe lang?
2  Op zijn vroegst ongeveer net na 1-12-2014 - dat betekent een onbekende achterstand en een minimale capaciteit.
3  (belangrijkst) - Er zal bij deze procedure geen eenvormigheid zijn bij afname van de examens. Dit is ontoelaatbaar - er is geen protocol denkbaar dat uniformiteit garandeert - de werking van de laptops is anders als het standalone gaat dan wanneer iemand internet de schuld kan geven ... Nu zullen wel of niet behulpzame personeelsleden van ambassades geneigd/genoopt zijn om naar eigen inzicht op te treden.
Ad Appel Taaltrainingen

Ad Appel

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 33
  • Bekijk profiel
  • Ad Appel Taaltrainingen
Re: Problemen bij afname Basisexamen Inburgering
« Reactie #1 Gepost op: november 18, 2014, 12:05:20 »
Het inburgeringsexamen heeft de kranten gehaald, vandaag.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/23343032/__Geen_inburgeringsexamen__.html

http://www.volkskrant.nl/binnenland/haperende-ict-blokkeert-inburgeren~a3792442/?akamaiType=FREE

De technische problemen hebben groot effect op het basisexamen inburgering, dat wordt afgenomen in de Nederlandse ambassades.
Deze problemen spelen helaas ook een rol bij de toetsafname van het inburgeringsexamen op A2.

De reacties van DUO en ministerie spreken boekdelen.
Ad Appel Taaltrainingen